Skip to main content

Om FreeZone Sweden

FreeZone Sweden grundades i Skåne 2013 av socionomen och numera prisbelönade entreprenören Johanna Salama. Bakgrunden och engagemanget kom från hennes tidigare arbete med att stärka unga tjejer. Det blev då synligt att ett stort antal tjejer begränsades i sitt livsutrymme och levde med en extrem utsatthet och rädslor. Deras rättigheter kränktes dagligen både från familj och släktingar på grund av hedersnormer, men även från samhället då det brast i att stötta och skydda dem på grund av bristfällig kunskap och rutiner.

Därmed grundades den ideella och partipolitiska och religiöst obundna organisationen FreeZone Sweden med visionen att varje barn och ungdom ska få växa upp i ett jämlikt och tryggt samhälle, känna sitt värde och skapa sin identitet och liv i frihet.

För att förverkliga denna vision och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck krävs det ett helhetsgrepp från individ till samhällsnivå, varpå FreeZone Sweden utvecklat metoder och insatser till ungdomarna, yrkesverksamma, ledning, organisationer och kommuner.

Tillsammans med ett gemensamt ansvar skapar vi förutsättningar för att stärka ungas rättigheter i samhället – nu och i framtiden.

Idag har FreeZone Sweden utvecklats till en nationell verksamhet med fortsatt utgångspunkt från Skåne. Målgruppen är unga i åldern 11-25 oberoende könstillhörighet, som lever med hedersnormer och/eller har erfarenhet av flykt/migration.

FreeZone Swedens kompetenta styrelse har det övergripande ansvaret för föreningens verksamhet och förvaltning i enlighet med föreningens stadgar.

Grundare, utvecklare, sakkunnig

Johanna Salama

johanna@freezone.se

Social entreprenör, socionom, vidareutbildad inom ledarskap och som lösningsfokuserad handledare och andningsinstruktör. Under många år har Johanna arbetat med positivt förändringsarbete med fokus på tjejer och kvinnor och tagit fram flera stärkande metoder och produkter. 2013 blev Johanna utsedd till en av Reach for Changes sociala entreprenörer och grundade FreeZone Sweden. Hon startade och drev innan dess United Sisters på Fryshuset i Malmö i fem år. Johanna är författare till boken Måndagsutmaningar. Under sina många år av att arbeta stärkande med unga har hon belönats med flera priser som bland annat Anna Lindhs minnesfonds stipendium och senast 2019 utsågs Johanna till årets Våga va’ dig själv – stipendiat.
Verksamhetsledare

Anna Nettrup

anna@freezone.se

Anna är utbildad folkhälsovetare med särskild inriktning barn och unga. Under flera år har hon arbetat i Malmö för att ungas inkludering i arbetsliv och samhälle och arbetat för att ta fram metoder för att öka den psykiska hälsan.
Sakkunnig, projektledare inom HRV frågor

Magdalena Göth

magdalena@freezone.se

Magdalena Göth arbetar som sakkunnig och projektledare inom HRV frågor. Hon har utbildning inom pedagogik, sociologi och statsvetenskap samt har en yrkesverksam bakgrund från utbildningssektorn.

Drivkraften för Magdalena är barn och ungas rätt till lika möjligheter att utvecklas, att få känna sig trygga och utforma sitt liv och identitet. Hennes val att arbeta på FreeZone Sweden är för att det är den lilla organisationen med de stora möjligheterna. En förening som arbetar från idé till att omsätta, både på micro och makronivå, för att idéer och frihet skall bli verklighet.

Tipsa en kollega!